lundi 22 janvier 2018

Parti socialiste et corruption en Roumanie

Mobilisation en Roumanie contre le PSD (parti socialiste roumain, le parti de la conseillère communale Gabriela Mara). Le PSD soutient un décret qui dépénalise la corruption ! Le chef du parti est d'ailleurs soupçonné de corruption.

Emir Kir avait donné son soutien à ce parti lors d'un rassemblement. Continue-t-il de le faire aujourd'hui vu la situation ? Les partis socialistes, partis de corrompus partout en Europe ?http://www.psdbelgia.ro/content/victor-ponta-va-fi-%C5%9Fi-pre%C5%9Fedintele-rom%C3%A2nilor-din-diaspor%C4%83-dezbatere-7-octombrie-2014

https://romaniaexpres.com/dezbatere-psd-la-bruxelles-ce-ar-putea-face-un-presedinte-social-democrat-pentru-romanii-din-diaspora
http://fr.euronews.com/2018/01/21/mobilisation-anti-corruption-en-roumanie

Dezbatere PSD la Bruxelles: Ce ar putea face un Preşedinte Social-Democrat pentru românii din Diaspora

9 europarlamentari, 3 primari din România şi din Bruxelles şi reprezentanţi ai societăţii civile au ţinut o dezbatere privitoare la alegerile din 2 noiembrie

Nouă europarlamentari, trei primari din România şi din Bruxelles, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile din Belgia s-au întâlnit pe 7 octombrie 2014, la Bruxelles, pentru o dezbatere privitoare la alegerile prezidenţiale care urmează să se desfăşoare la 2 noiembrie şi pentru a vorbi despre ce ar putea face un preşedinte Social-Democrat pentru românii din Diaspora. Evenimentul a fost organizat de Partidul Social Democrat (PSD) Belgia, în cooperare cu Primăria Comunei St Josse din Bruxelles, informează PSD Belgia.

La dezbatere  au participat un număr record de europarlamantari şi alţi lideri politici locali: europarlamentarii Claudia Țapardel, Ciprian Tănăsescu, Ioan Mircea Paşcu, Andi Cristea, Doru Frunzulică, Victor Negrescu, Damian Drăghici, Laurenţiu Rebega, primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, primarul localităţii Cumpăna, preşedintele Organizației Județene Constanţa a Femeilor Social Democrate – Mariana Gaju, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa şi a Organizaţiei PSD Ialomiţa, Vasile Silvian Ciupercă, consilier civic în cadrul Primăriei Bruxelles şi director al ONG-ului Arthis, Carmen Hopârtean, primarul Comunei St. Josse din Bruxelles şi deputatul federal Emir Kir, preşedintele PSD Belgia şi consilier la Primăria St. Josse – Gabriela Mara, preşedintele PSD Bruxelles şi secretarul executiv al PSD Diaspora, Anda Ghiran.

La finalul evenimentului, cei prezenţi şi-au exprimat şi punctul de vedere referitor la dezbatera la care au participat. Mai jos vă redăm câteva dintre aceste puncte de vedere:

Gabriela Mara, preşedintele PSD Belgia: „Evenimentul de astăzi este un eveniment de informare despre situaţia românilor din Belgia şi ce am putea îmbunătăţi împreună, în Bruxelles şi Belgia. Depinde doar de noi, românii din Belgia, să fim uniţi şi să încercăm să schimbăm lucrurile în bine alegând un Preşedinte social-democrat responsabil şi capabil. PSD Belgia a făcut numeroase propuneri Guvernului Ponta şi suntem fericiţi că unele dintre ele se află în programul său electoral: întoarcerea tinerilor în România, reducerea taxelor consulare, folosirea expertizei din Diasporă etc.”

Anda Ghiran, preşedintele PSD Bruxelles: „Ceea ce s-a întâmplat în această seară este doar începutul unei dezbateri. Nu ne-am propus să aflăm răspunsurile la toate întrebările comunităţii de români din Belgia, dar ne-am dorit să devenim un vector de comunicare între românii din Belgia şi liderii Partidul Social Democrat. Dezbaterea de astăzi ne-a demonstrat încă o dată că românii din Diasporă sunt interesaţi de politică ; de aceea în cadrul campaniei electorale ei ne vor putea întâlni în pieţe, la universităţi, pe stradă şi în cadrul altor evenimente.”

Emir Kir, primarul Comunei St Josse din Bruxelles: „Comunitatea de români din Bruxelles se integrează din ce în ce mai bine, şi mai mult de când o avem pe Gabriela Mara Consilier. Ii îndemn pe românii din comuna unde sunt primar să voteze cu atenţie pe 2 noiembrie, şi să ia exemplul social-democraţiei din comuna noastră. Voi spriji mereu acţiunile PSD Belgia, vă mulţumesc pentru invitaţie.”

Claudia Țapardel, europarlamentar PSD: „Nu am crezut niciodată cand cineva îmi spunea ‘Diaspora nu votează cu social-democraţii’. Dreapta a fost la putere timp de 10 ani în România, fără să facă nimic pentru Diasporă. Şi atunci de ce românii din Belgia şi alte ţări ar vota cu ei?”

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD: „Am început o campanie foarte dură şi foarte intensă, o campanie care nu este despre Victor Ponta, ci o luptă pe care o ducem pentru România, pentru mândria noastră de români, pentru tineri şi pentru viitor. Trebuie să aducem înapoi în ţară milioanele de români care au plecat pentru un trai mai bun pe alte meleaguri. Pentru asta trebuie să-l aducem pe Victor Ponta la Cotroceni”.

Ciprian Tănăsescu, europarlamentar PSD: „Românilor din Belgia le recomand să-l voteze pe Victor Ponta Preşedinte dintr-un motiv foarte simplu: doar el poate să-i unească pe români, indiferent unde locuiesc. Victor are dorinţa şi calităţile necesare. O Românie puternică este o Românie cu români puternici, care sunt uniţi.”

Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar PSD: „Ne întâlnim foarte des cu problemele românilor din Diasporă în Parlamentul European. Este normal ca ce se întâmplă în România să vă afecteze, pentru că o parte din familiile voastre trăiesc şi muncesc în ţară. Victor Ponta este singurul candidat care poate oferi garanţia că se s-a întâmplat în România în utimii ani, nu se va mai repeta.

Andi Cristea, europarlamentar PSD:  „Îndemn românii din Diaspora să voteze pentru o schimbare în bine, pentru reclădirea economiei, pentru educaţie, sănătate, dar mai ales pentru a reclădi bunăstarea şi zâmbetul românilor.”

Doru Frunzulică, europarlamentar UNPR: „Am trăit nouă ani în Diasporă şi ştiu ce înseamnă să spui că eşti român. Victor Ponta ne poate face mândri că suntem români, mândri că trăim în Diasporă., a subliniat Europarlamentarul Victor Negrescu. Cetăţenii români au aceleaşi drepturi ca toţi cetăţenii europeni. Românii nu sunt imigranţi în Belgia, ci sunt la ei acasă, în Europa. În anii care au trecut am pierdut bani, linişte şi încredere. Acum este momentul să reclădim stabilitatea în România, votând pe 2 noiembrie pentru Victor Ponta.”

Mariana Gaju, primarul localităţii Cumpăna: „A sosit momentul ca PSD să dea României preşedintele pe care îl merită. Trebuie să reclădim încrederea dintre oameni, liniştea şi pacea socială. Victor Ponta este Preşedintele care îi poate uni pe români, fie că aceştia locuiesc în România sau în Diasporă. Acest lucru trebuie să-l înţelegem noi, toţi, dar şi dumneavoastră, cei din diaspora, pentru că şi dumneavoastră sunteţi români şi simţiţi ca noi toţi.”

Carmen Hopârtean, director al ONG-ului Arthis: „Astăzi, o parte din românii din Belgia doresc să participe la viaţa politică şi socială. Ei sunt interesaţi de situaţia politică din România pentru că acolo şi-au lăsat familiile, copiii. Pe 2 noiembrie, trebuie să fim atenţi pe cine votăm pentru a reprezenta cel mai bine interesele specifice ale Diasporei.”

Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa: „Voi, românii din Diasporă, judecaţi în două sisteme : unul standard, caracteristic societăţii din vest cu reguli clare, şi unul românesc. Aşadar, voi veţi putea face uşor diferenţa între candidaţi, alegându-l pe cel cu potenţial. Victor Ponta are potenţial, în România şi în Diaspora.”

Tudor Pendiuc, primarul oraşului Piteşti: „Îndemn românii din Belgia să-l voteze pe candidatul Victor Ponta pentru ca familiile lăsate în România să retrăiască în normalitate, iar România să se reconstruiască pentru ca ei să se poată întoarce acasă”.

În cadrul dezbaterii au fost menţionate câteva dintre soluţiile candidatului Victor Ponta pentru românii din Diasporă, care au fost semnalate şi de către PSD Belgia, cum ar fi: extinderea Programului ‘Prima Casă’ pentru românii din Diaspora, eliminarea taxelor consulare pentru certificatele de naştere emise până la 6 luni de la naştere, eliminarea taxelor consulare pentru documentele de călătorie pentru copiii care au până în 6 ani, stimularea prin reduceri fiscale a tinerilor care studiază în străinătate să se întoarcă acasă etc., comunică PSD Belgia, care asigură că va continua să monitorizeze implementarea acestor soluţii şi îi va informa pe românii din Belgia.

 

 

1 commentaire:

  1. https://www.lemonde.fr/europe/article/2018/06/22/roumanie-dragnea-le-chef-des-socialistes-roumains-condamne_5319463_3214.html#Echobox=1529659888

    RépondreSupprimer